Omkretsen på din Bh

Många tror att stödet från en Bh kommer från axelbanden. Detta är dock fel. Stödet ska mestadels komma från omkretsen på din Bh. Den omkrets du har, dvs. 70, 75 eller 80 beror på vad du mäter under bysten. Enklaste sättet att ta reda på din omkrets är att mäta precis under bysten, vid revbenen med ett måttband. Var noga med att du inte håller in andan. Oftast tror man att man ska ha den omkrets som måttet utvisar. Detta är dock inte korrekt. Dra av cirka 8-10 cm så får du fram den omkrets du ska ha. Mäter du t.ex. 80 runt bröstkorgen bör du alltså ha en 70 i omkrets. Det kan till och med vara så att du mäter 75 runt bröstkorgen. Då ska du alltså ha en 65 runt vilket kan vara svårt att hitta i vanliga butiker.

Tänk på att alltid knäppa Bh:n på yttersta hyskan. Tanken är att du ska spänna in Bh:n när den har töjt sig. Om du har tagit en för stor omkrets blir oftast följden att Bh:n åker upp i ryggen. Om du har tagit en för liten omkrets blir oftast följden att det trycker i ryggen och under armhålorna så att det blir valkar. Sammanfattningsvis så ska Bh:n sitta horisontellt längst ryggen.

Rätt kupa för din Bh

När du har tagit reda på din omkrets är det dags att ta reda på vilken kupa du ska ha. Detta gör man enklast genom att prova sig fram. Viktigt att tänka på är att bygeln ska omfamna hela bysten. Bygeln ska börja från under armhålan och räcka enda in till mitten av bröstkorgen. Bysten ska inte klämmas och ska inte ”svämma över” i kuporna. Om du har tagit en för liten kupstorlek blir oftast följden att man får ett ”dubbelbröst”. Om du har tagit en för stor kupa blir oftast följden att kupan glappar och att det blir ett mellanrum mellan bysten och Bh:n. Om kupan och omkretsen är rätt får man ett bra lyft och en fin form på brösten.

Rätt Bh-modell

När du har tagit reda på din storlek är det dags att hitta rätt modell. Exempel på olika modeller finner du under fliken ”Bh typer”.  Viktigt att tänka på är vad det är för form du vill ha på din byst. Vertikala sömmar eller behå:ar utan sömmar ger oftast en rundare byst. Sömmar som går tvärs över bröstet skapar en lite mer naturligare look på bysten.

Ta på dig Bh:n på rätt sätt

Det enklaste sättet att ta på sig en Bh är oftast att knäppa den fram och snurra den. Ett annat alternativ är att ta på sig Bh:n direkt och spänna i ryggen. Oavsett hur du gör är det viktigt att du efteråt justerar kupan. Detta gör du enklast genom att skaka in bysten in i kuporna eller genom att dra fram bysten från under armhålorna in i kupan. Glöm inte att reglera axelbanden så att Bh:n sitter ordentligt.

Gå till Gustaf Mellbin

Det absolut enklaste sättet att ta reda på sin Bh-storlek är att besöka Gustaf Mellbins butik på Mariatorget 7.

Önskar du lite extra egentid med någon av oss proffs så är det bara att ringa/ maila till butiken så bokar vi in en tid.

Mariatorget 7, 08-640 65 90, mariatorget@gustafmellbin.se